Knelpunten



Voor het behalen van het HKZ certificaat moest het Bakster medicatieverstrekkingssysteem ingevoerd worden. Dit om fouten bij het uitzetten, controleren en uitdelen tegen te gaan.
Helemaal waterdicht is dit systeem niet. Zo moet er nog steeds een aantal medicijnen zelf uitgezet worden in week deeldozen. Het gaan om bepaalde doseringen welke niet leverbaar waren en wij zelf breken maar ook vezeltabletten, vitaminepillen en tijdelijke medicatie.

Het probleem/knelpunt ligt op het vervoer van medicatie naar de dagbesteding door de cliënt zelf.
Dit moest zo veilig mogelijk worden geregeld. Voorheen ging er een week deeldoos mee in de eigen tas van de cliënt (PLAN). Deze werd (1x per week ) apart gehouden in een afgesloten kast op de dagbesteding. Nu met het Baxter systeem wordt er dagelijks medicatie meegegeven aan de cliënt. Maar om dit zo veilig mogelijk te doen hebben we ervoor gekozen om dit in de broodtrommel van de cliënt mee te geven. Deze wordt 's morgens met breed tape afgeplakt om verliezen of voortijdige inname te voorkomen (DO). De trommel gaat dan in een tas, met een rits, welke de cliënt meeneemt in de taxi.

Na de CHECK bleek dat 1 cliënt in het begin zelfstandig het tape verwijderde en de medicatie (zonder toezicht) in nam. Wel is er gecontroleerd of het medicijn niet weg gegooid zou zijn, en er werd dan wel een leeg Baxterzakje in de vuilnisbak gevonden. Hierop is door de pb-er gereageerd met een advies om de medicatie direct bij binnenkomst uit de broodtrommel te halen en op te bergen.
Als aktie (ACT) en borging van dit knelpunt is er een gedoogbeleid gekomen betreffende het op deze wijze te vervoeren van de dagelijkse medicatie. Dit is opgenomen in het zorgplan van de desbetreffende cliënt.